Checklist voor uw bezoek aan uw oogarts.
Een goede voorbereiding......
Een afspraak in het ziekenhuis bij een specialist is voor de meeste mensen spannend. U loopt misschien al een tijd met een klacht rond en u heeft nu besloten dat er door een oogarts naar gekeken moet worden. Dan is een goede voorbereiding voor dit consult belangrijk.
Een consult bij een oogarts duurt gemiddeld 10 minuten. U krijgt de gelegenheid om uw klacht uit te leggen, de oogarts onderzoekt uw oog en u krijgt een diagnose te horen. Indien nodig wordt er een behandelplan opgesteld. Hoe gaat u er nu voor zorgen dat u in die korte tijd de arts duidelijk maakt waar u precies last van heeft en ook nog al uw vragen kunt stellen?
Gelukkig is er een checklist die u kunt downloaden zodat u volledig voorbereid het consult tegemoet kunt zien en nadien met een goed gevoel kunt terugkijken op het bezoek aan de arts.
Waar moet u aan denken?
Een oogheelkundige klacht is vaak lastig te omschrijven. Neem daarom vooraf de tijd om te bedenken wat uw klacht nu precies is. Voor de optometrist of oogarts is het belangrijk om te weten wanneer uw klacht is ontstaan. Antwoorden als “een poosje” of “sinds mijn vakantie” zijn voor uw arts wat vaag. Denk meer aan weken of maanden. Heeft u pijn? Ziet u vlekjes of wazig? Bedenk dan of dit altijd aanwezig is of dat dit misschien in de loop van de dag ontstaat. En is er iets wat u kunt doen waardoor deze klacht minder wordt?
Door spanning en emotie kan het gebeuren dat u dingen vergeet te vertellen wat wel van belang kan zijn voor uw arts. Schrijf de klacht daarom kort en krachtig op (gebruik uw checklist).
Neem ook altijd uw medicijnlijst mee. Kijk thuis eerst even goed na of deze volledig is. Streep eventuele medicatie die u gebruikt heeft maar waar u sinds kort mee gestopt bent zelf door. Vergeet ook niet eventuele oogdruppels die u zelf koopt bij de apotheek of drogist te noemen. Geef ook aan hoe vaak u die gebruikt.
Ook is het goed om even na te gaan of er (erfelijke) oogheelkundige aandoeningen in de familie voorkomen en bij wie. Denk hierbij aan staar op jonge leeftijd, een lui oog, macula degeneratie, netvliesproblemen of glaucoom.
Diagnose of geruststellen
Wat verwacht u van dit bezoek? Wilt u graag een oplossing voor uw probleem inclusief volledig behandelplan of wilt u gerustgesteld worden? Dit is een hele andere insteek en het is dan ook goed dit aan de arts kenbaar te maken.
Schrijf uw vragen op
Neem even de tijd om uw vragen op te schrijven. U zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die na het consult bedenkt dat u wat vergeten bent om te vragen.
Probeer maximaal 3 vragen in volgorde van belangrijkheid te noteren. Wees redelijk in uw vragen en probeer u ook in te leven in de rol van uw oogarts. U verwacht dit ook van uw arts. Gebruikt de oogarts veel moeilijke woorden of vindt u het lastig om te begrijpen? Geef dit dan aan zodat het in andere woorden nog eens uitgelegd kan worden. U hoeft ook niet altijd direct de knoop door te hakken. Vraag bedenktijd bij lastige beslissingen of als u ergens over twijfelt.
Tot slot is het vaak goed om niet alleen naar het consult te komen. Neem iemand mee die u vertrouwt en van wie u verwacht dat die ook met u meedenkt en vragen mag en durft te stellen. Lukt dit niet vraag dan aan uw arts of u het gesprek mag opnemen.
Heeft u ondanks uw goede voorbereiding toch nog een vraag of twijfelt u tussen de verschillende opties, maak dan een online afspraak met StaarAdvies.