top of page
StaarAdvies-advies bij staar.jpg

Kennisbank Staaroperatie

herstel operatie

Hoe lang duurt het herstel na een staaroperatie?

​

Het is niet makkelijk te zeggen hoe lang het herstel van een staaroperatie zal duren. Deze tijd is voor iedereen verschillend. Het zicht kan de dag na de operatie al goed zijn maar kan ook wat langer nodig hebben om te herstellen. Als u nog een brilsterkte overhoudt na de operatie dan zal er eerst een bril aangemeten moeten worden voordat u scherp ziet.

​

 

Is een staaroperatie pijnlijk?

​

Voor de ingreep krijgt u druppels die het oog verdoven. Hierdoor voelt u geen pijn maar kunt u wel een drukgevoel ervaren tijdens de operatie. Daarnaast heeft de oogarts nog meer mogelijkheden om het oog extra te verdoven mocht dit in uitzonderlijke gevallen nodig zijn.

​

 

Wat zijn de kosten van een staaroperatie?

​

Een staaroperatie wordt volledig vergoed door uw zorgverzekering. Bent u niet verzekerd dan is het verstandig om het secretariaat of de zorgadministratie van uw ziekenhuis of kliniek te bellen en te informeren naar de kosten. Deze kunnen per ziekenhuis of kliniek iets verschillen.

De verzekeraar vergoed alleen de standaard monofocale lens. (lees meer over type kunstlenzen) Wilt u graag een andere type lens omdat u misschien minder afhankelijk wilt zijn van uw bril dan komt er altijd een eigen bijdrage bij. Ook dit is afhankelijk van uw ziekenhuis of kliniek.

 

​

Kan een kunstlens loslaten?

​

Een kunstlens die goed geplaatst is zal netjes op zijn plek blijven zitten. U kunt hem dus niet zelf verplaatsen door in uw oog te wrijven.

Wel kan er als een complicatie tijdens de operatie de lens in het glasvocht vallen. Dit komt maar heel zelden voor en wordt door uw oogarts een “dropped IOL” genoemd. Dit kan gebeuren doordat het lenszakje waar de kunstlens in geplaatst wordt scheurt. Een netvlieschirurg kan de lens verwijderen en alsnog een nieuwe kunstlens plaatsen.

 

​

Mag ik autorijden na een staaroperatie?

​

Het is de eerste 24 uur na een staaroperatie niet verstandig om auto te rijden. Laat u dus ook altijd ophalen na de ingreep. Wanneer u wel weer mag autorijden hangt helemaal af van uw situatie en kan eigenlijk alleen goed beantwoordt worden door uw oogarts. Vraag hier dan ook naar als u de operatie met uw oogarts bespreekt. Hij of zij kan u dan vertellen of het andere oog nog goed genoeg is om mee auto te mogen rijden.

 

​

Hoe lang moet het kapje op na een staaroperatie?

​

Het kapje dat u op uw oog geplakt krijgt na de staaroperatie mag u de volgende dag eraf halen. Het oog kan wat plakkerig zijn. Maakt dit voorzichtig schoon met een gaasje en wat water. Het zicht kan nog wazig zijn. Niet elk oog herstelt even snel.

Het is verstandig om de eerste week na de ingreep wel het kapje ’s nachts weer op uw oog te plakken. Hierdoor voorkomt u dat u in uw slaap ongemerkt in het oog wrijft.

 

​

Hoe lang moet u wachten met het aanmeten van een bril na de staaroperatie?

​

Het advies is om pas na 4 tot 6 weken na de operatie een nieuwe bril aan te laten meten.

3 Tot 4 weken na de staaroperatie komt u op controle. De controle wordt vaak uitgevoerd door een optometrist of TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent). Het oog wordt dan onderzocht en er zal een oogmeting gedaan worden. Deze gegevens krijgt u mee en kan de opticien als richtlijn gebruiken voor zijn eigen oogmeting . Omdat in de regel het oog pas na 4 tot 6 weken stabiel is moet u dus nog wel even wachten voordat u naar de opticien kunt.

 

​

Hoe lang mag u niet bukken na een staaroperatie?

​

De regels hiervoor verschillen een klein beetje per ziekenhuis/kliniek. Maar in de regel mag u de eerste week niet bukken, zware inspanning leveren en niet in uw oog wrijven. Wel kunt u door u knieën zakken en op die manier iets oprapen van de grond.

 

​

Wanneer mag u weer werken na een staaroperatie?

​

U kunt redelijk snel u dagelijkse bezigheden weer oppakken. Let er wel op dat u de eerste week niet mag bukken of zware inspanning mag leveren. Afhankelijk van uw werkzaamheden kunt u dus redelijk snel of na een week vaak weer aan het werk. Moet u met de auto naar uw werk of zit u voor uw werk veel op de weg overleg dan altijd met uw oogarts of u mag autorijden.

 

​

Kan er 2 keer aan staar geopereerd worden?

​

Staar wordt verholpen door een staaroperatie. Als uw ooglens eenmaal vervangen is door een kunststof exemplaar krijgt u nooit meer opnieuw staar. Wel kan er nastaar ontstaan. Dit is te verhelpen door een laserbehandeling.

 

​

Hoe lang duurt een staaroperatie?

​

Een staaroperatie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. U moet er wel rekening mee houden dat de voor- en nazorg nog wat tijd in beslag nemen. Gemiddeld bent u na 2 à 3 uur weer uit het ziekenhuis. Kiest u ervoor uw ogen te laten opereren onder narcose dan duurt de voor- en nazorg wat langer.

 

​

Wat is een lensmeting?

​

Een lensmeting wordt door uw oogarts biometrie genoemd. Met deze meting wordt de sterkte van de nieuwe lens berekend.

​

​

Is een staaroperatie aan twee ogen tegelijk wel veilig? 

​

Recent onderzoek laat zien dat het risico op infecties niet groter is dan dat er 2 weken later geopereerd wordt aan het volgende oog. 

Sinds eind 2021 mag er in Nederland aan beide ogen op dezelfde dag geopereerd worden. Mits er aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Om de kans op ontstekingen klein te houden worden beide ogen als 2 afzonderlijke operaties gezien en laat de oogarts wat antibiotica achter in het oog.

​

​

Is iedereen geschikt voor een staaroperatie aan twee ogen tegelijkertijd?

​

Het opereren van beide ogen op dezelfde dag is niet voor iedereen een juiste optie. Uw oogarts zal zelf een inschatting maken of u een geschikte kandidaat bent.

​

​

​

pijnlijk staaroperatie
kosten phaco
loslaten
autorijden
kapje
bril
bukken
werken
2x operatie
duur phaco
lensmeting
Staaroperatie aan 2 ogen
2 ogen geschikt

Wilt u graag meer weten over staar of heeft u nog vragen naar aanleiding van uw bezoek bij de oogarts. Maak dan een online afspraak met StaarAdvies. 

Beter zicht

op staar

helder StaarAdvies op maat vanuit uw huis

bottom of page