Staaroperatie
Heeft u staar? Dan gaat u steeds waziger zien. Gelukkig is dit goed te behandelen.
Doel van de staaroperatie:
De enige remedie tegen staar is het verwijderen van de troebele ooglens en het implanteren van een kunstlens met als resultaat een verbetering in de gezichtsscherpte. Hiervoor is een operatie noodzakelijk.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 180.000 staaroperaties uitgevoerd. Deze ingreep is één van de meest veilige operaties en heeft over het algemeen een zeer goed resultaat.
Inhoud: staaroperatie
De verdoving:
Een staaroperatie duurt 15 tot 30 minuten en wordt vaak onder lokale verdoving gedaan maar kan ook onder algehele narcose. Het plaatselijk verdoven gaat meestal met druppels en soms met een prikje net naast het oog. Er wordt een ooglidspreider tussen de oogleden gezet om de oogleden open te houden en er worden druppels gegeven om de pupil te verwijden.
De staaroperatie:
Tijdens de operatie maakt de oogarts een klein sneetje (incisie) in uw oog. Er wordt een ronde opening gemaakt in het kapsel aan de voorkant van de ooglens.
De kern en de schors worden verpulverd door middel van ultrasoon geluid en in stukjes opgezogen door een fijn instrument (phaco probe). Deze techniek wordt phaco emulcificatie genoemd.
De rest van het kapsel laat de oogarts zitten. In dit “zakje” wordt de kunstlens geplaatst. Hierdoor zal de lens mooi op zijn plek blijven zitten
Er is meestal geen hechting meer nodig. De wond sluit vanzelf. Na de operatie wordt er zalf in het oog gedaan en kan het afgedekt worden met een kapje.
Herstel na de staaroperatie:
Het geopereerde oog zal nog enkele weken gedruppeld moeten worden en heeft enige tijd nodig om te herstellen.
Na 4 tot 6 weken is het zicht stabiel en kunt u als dit nodig is naar uw opticien voor het aanmeten van een nieuwe (lees)bril of contactlenzen.
Wilt u graag meer weten over staar of heeft u nog vragen naar aanleiding van uw bezoek bij de oogarts. Maak dan een
online afspraak met StaarAdvies.