top of page
StaarAdvies-advies bij staar.jpg
Wat is staar

Staar

Wat is staar

Wat is staar?

​

De lens van het oog bestaat voor een groot gedeelte uit water en hele specifieke eiwitten. Deze zorgen ervoor dat de lens helder en transparant is. Als deze eiwitten veranderen zorgt dit ervoor dat de ooglens zijn helderheid verliest en dus troebel wordt. U gaat minder goed zien. Dit wordt staar of door uw oogarts ook wel cataract genoemd.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

​

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

De ooglens heeft een bolle voor- en achterkant (biconvexe vorm) en bestaat uit drie onderdelen. Het middelste deel heet de kern. Daaromheen zit een zachte schors die gedurende uw hele leven blijft aangroeien. De lens wordt hierdoor steeds dikker en uiteindelijk ook stugger.  Het buitenste laagje heeft veel weg van een zakje en noemen we het kapsel. Dit omsluit de andere delen en zit op zijn beurt weer vast aan 80 tot 100 ophangbandjes. De lens bepaalt samen met het hoornvlies en de lengte van het oog de sterkte.

geen staar

staar

Staar kan aangeboren (congenitaal) of op latere leeftijd ontstaan (verworven). De meest voorkomende staarsoorten ontstaan op latere leeftijd en zijn dus verworven. De drie meest voorkomende soorten zijn:

Nucleair cataract / kernstaar

​

Dit type staar komt het meest voor en wordt ook wel kern staar genoemd. De naam geeft al aan dat het troebele gedeelte in de kern van de lens zit. Het begint met het versneld verouderen van de binnenste lagen van de lens. De kern wordt hierdoor hard en verkleurt wat geel/bruin. Klachten die passen bij dit type staar zijn vermindering van contrast en last van schitteringen. Dit geeft met name klachten tijdens het autorijden in het donker.

Wat kenmerkend is bij dit type staar is dat de sterkte van het oog in enkele jaren tijd sterk kan veranderen. De min sterkte in de bril neemt dan toe. Hierdoor worden mensen meer bijziend en kan het dus gebeuren dat iemand ineens weer kan lezen zonder leesbril. Dit wordt ook wel “second sight” genoemd.

 

​

Corticaal cataract

​

Dit is een spaakvormige vertroebeling die vanuit de rand naar het midden van de lens groeit. Zodra dit het centrum van de lens bereikt geeft dit een storend beeld en gaat het zicht achteruit. De voornaamste klacht bij dit type staar is lichtverstrooiing en vermindering van het contrast zien. Mensen geven vaak aan dat de klachten toenemen in het donker en gaan autorijden laat in de avond of ‘s nachts vermijden.

Dit type staar lijkt iets vaker voor te komen bij patiënten met diabetes mellitus. 

 

​

Subcapsulair cataract

​

Deze lenstroebeling zit aan de achterkant (posterior) van de lens maar kan soms ook aan de voorkant (anterior) van de lens te zien zijn. Het troebele gedeelte zit dan net onder het kapsel. Het wordt door de oogarts gezien als een soort kleine belletjes die als een plaque in het midden op de lens ligt. Doordat de troebeling zo centraal in de lens zit geeft dit type staar vrij snel klachten. Met name als de pupil klein is zoals in zonlicht en als koplampen u tegemoet komen. Ook tijdens het lezen geeft dit snel klachten. Dit komt doordat de pupil zich vernauwt als er gelezen wordt. Hierdoor wordt er sneller door het troebele deel gekeken. 

Dit type staar kan bij iedereen voorkomen maar wordt vaker gezien bij mensen die langere tijd corticosteroïden hebben gebruikt zoals prednison.

 

​

Wilt u graag meer weten over staar of heeft u nog vragen naar aanleiding van uw bezoek bij de oogarts. Maak dan een online afspraak met StaarAdvies. 

Effect van staar / cataract in het oog
structuren van de ooglens, kern, schors en kapsel
Nucleair cataract / kernstaar
Corticaal cataract
Subcapsulair cataract

Beter zicht

op staar

helder StaarAdvies op maat vanuit uw huis

bottom of page