top of page
StaarAdvies-advies bij staar.jpg
Klachten bij staar - cataract
kennisbank klachten

 

 

.

 

We merken vaak pas hoe belangrijk goed zien is als dit niet meer vanzelfsprekend is. Veel mensen hebben staar. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Als het zicht nog goed genoeg is om uw dagelijkse bezigheden goed en veilig uit te voeren dan hoeft er misschien niets aan uw staar te worden gedaan.

Klachten die passen bij staar:

 

Wazig zien

Bij staar gaat het zicht langzaam en geleidelijk achteruit. Dit kan klachten geven bij kijken op afstand als wel tijdens het lezen. Het lijkt alsof er een waas over het beeld zit. Veel mensen merken dat ze veel vaker hun brillenglazen poetsen dan dat ze dat voorheen deden. Het herkennen van gezichten op afstand en het lezen van de ondertiteling op de tv wordt steeds lastiger.

Schitteringen

Door de troebelingen in de lens wordt het licht dat in het oog komt verstrooid. Hierdoor worden kransen om lichtbronnen gezien. Ook wel halo’s genoemd. Met name koplampen in het donker kunnen verblindend zijn.

Kleuren worden doffer

De ooglens verkleurt vaak wat naar geel /bruin en laat ook minder licht door. Hierdoor worden kleuren veel doffer of grauwer waargenomen. Het bijzondere hieraan is dat de meeste mensen dit niet opmerken. Vaak zien ze pas verschil als er één oog geopereerd is.

Dubbel zien

Er kan dubbel gezien worden met één oog. Door de verstrooiing van het licht ontstaan er meerdere beelden op het netvlies. Dit kan een schaduwbeeld of zelfs dubbelbeeld geven. Als er plotseling dubbel gezien wordt met 2 ogen tegelijk open dan is het raadzaam om dit te overleggen met een oogzorgprofessional. Dit past niet bij staar.

Minder contrast

Het kan lastiger worden om voorwerpen te onderscheiden van hun achtergrond. Denk hierbij aan het lezen van een tijdschrift waarbij de letters niet zwart zijn op wit papier (contrast is hier immers hoog) maar kleur op kleur.  

Slecht zicht in het donker

Doordat de staar licht tegenhoudt komt er minder licht in het oog en hebben mensen in het donker of de schemer eerder klachten.

Sterkte verandering

De brilsterkte kan na jaren stabiel geweest te zijn ineens veranderen. Dit komt door het harder worden van de ooglens. Hierdoor breekt het licht sterker dan voorheen. Wat vaak een toename van de bijziendheid of verandering van de cilinder sterkte laat zien.

Laat beginnende klachten altijd door een oogzorgprofessional nakijken om andere aandoeningen uit te sluiten.

positie ooglens in anatomisch oog

Inhoud: klachten die passen bij staar

Klachten bij staar

Wazig zicht
Schitteringen
Kleuren lijken doffer
Dubbel zien
Minder contrast
Slechter zien in het donker
Sterkte verandering van bril

Wilt u graag meer weten over staar of heeft u nog vragen naar aanleiding van uw bezoek bij de oogarts. Maak dan een

online afspraak met StaarAdvies. 

Beter zicht

op staar

helder StaarAdvies op maat vanuit uw huis

bottom of page