StaarAdvies-advies bij staar.jpg

Oorzaken van staar

 

Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens zorgt ervoor dat beelden scherp worden afgebeeld op het netvlies. Bij het ouder worden wordt de lens steeds iets minder helder. Hierdoor wordt het lastiger om scherp te kunnen zien. Dit kan problemen geven tijdens het autorijden, tv-kijken of het herkennen van gezichten op afstand.

Er zijn verschillende oorzaken die aangenomen worden als risico verhogend.

 

Risicofactoren en oorzaken van staar:

 

Leeftijd

De kans op staar neemt toe met het ouder worden. Bij de helft van de 50- tot 65-jarigen kan de oogarts of optometrist al een beginstadium van staar ontdekken. Bij 75-jarigen is dit zelfs 70%.

 

Leefstijl

Roken, alcohol en slechte voeding hebben een verouderende werking op ons lijf en dus ook op onze ooglens.

 

Geslacht

Verhouding man 40% / vrouw 60%.

Vrouwen lijken vaker staar te krijgen dan mannen. De oorzaak is niet duidelijk. Mogelijk komt dit door de opbouw van de bevolking. Er zijn meer vrouwen dan mannen. Het zou ook kunnen komen dat vrouwen eerder naar de dokter gaan met deze klachten.

 

Zonlicht

Overmatige blootstelling aan uv-straling kan er voor zorgen dat uw ooglens vroegtijdig zal verouderen. Het advies is om net als uw huid ook uw ogen tegen zonlicht te beschermen met bijvoorbeeld een zonnebril, hoed of pet.

 

Medicijngebruik

Langdurig gebruik van corticosteroïden zoals prednison kan er voor zorgen dat staar versneld kan optreden.

 

Diabetes

Een stofwisselingsziekte zoals diabetes kan door schommelende bloedglucosewaarden veranderingen geven in de ooglens wat er voor zorgt dat er eerder staar ontstaat.

 

Oogverwonding

Door een stomp of scherp trauma kan de ooglens beschadigd raken en troebel worden. Dit kan ook gebeuren na bestraling of chemisch letsel.

 

Oogziekten

Uveïtis en glaucoom.

 

Operatie

Een vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht verwijderd wordt. Dit kan nodig zijn bij problemen aan de gele vlek (macula), glasvochtproblemen of bij een netvliesloslating. Hierna wordt de ooglens langzaam troebel.

Wilt u graag meer weten over staar of heeft u nog vragen naar aanleiding van uw bezoek bij de oogarts. Maak dan een

online afspraak met StaarAdvies. 

Beter zicht

op staar

helder StaarAdvies op maat vanuit uw huis